Objavljen State of Scrum Benchmark Report 2015

U februaru 2015, Scrum Alliance® je anketirala gotovo 5,000 profesionalaca o njihovoj upotrebi Scrum-a. Anketirana grupa je raznolika i predstavlja prakse u 108 zemalja i 14 industrijskih grana. Funkcionalno, uključila je pozicije iz oblasti razvoja software-a, razvoja proizvoda, vođenja operacija, ljudskim resursima, menadžmentu, prodaji i marketingu.

Na osnovu rezultata ankete da se zaključiti da Scrum postaje sve popularniji i traženiji okvir za razvoj proizvoda. Skoro pola anketiranih profesionalaca potvrđuje da se Scrum koristi u 50% ili više projekata u njihovim organizacijama, a 29% potvrđuje da se on koristi mnogo češće od toga, odnosno da je Scrum preovlađujući pristup razvoju software-a. Anketa je otkrila neke interesantne podatke koji ne govore samo gdje je Scrum danas već kako će njegova primjena izgledati u budućnosti. To uključuje informacije ko sve prakticira Scrum, kako se Scrum prakticira, stepen uspješnosti vezan za primjenu Scrum-a i planove o nastavku njegovog korištenja.

Po pitanju Scrum certifikacije, to je rijetko obavezna ali najčešće preporučena praksa. Čak 81% učesnika ankete vjeruje da im je certifikacija pomogla u njihovoj Scrum praksi. Skoro pola organizacija iz kojih dolaze učesnici ankete preporučuju certifikaciju, a u 7% organizacija ona je obavezna. Čak 59% svih Scrum Master-a su certificirani. 

Ove i druge podatke možete naći u izvještaju koji je dostupan ovdje.

Podsjećamo da Bosnia Agile organizuje Scrum Masterclass trening koji će se održati 14.-15. avgusta 2015. godine u Sarajevu. U pitanju je dvodnevni trening sa ciljem da pruži jasno i cjelovito razumjevanje Scrum teorije i motivacije za njegovo prakticiranje, objasni mehanizme praktične primjene Scrum-a u razvojnim projektima, kako bi se projekti implementirali na vrijeme, u optimalnom budžetu i zadovoljavajući potrebe klijenta što je najvažniji poslovni prioritet svih Scrum projekata. Nakon završenog treninga, polaznici će biti osposobljeni da efikasnije obavljaju ulogu Scrum Master-a, Product Owner-a ili člana razvojnog tima. Dostupna je i opcionalna certifikacija.

Naredni događaji

Prethodni događaji

Naše usluge

Kontaktirajte nas

Bosnia Agile
Milana Preloga 12, Sarajevo 71000
Bosna i Hercegovina

Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
www.agile.ba