Naše udruženje počelo je sa aktivnostima na realizaciji treninga iz oblasti postizanja poslovne agilnosti kroz primjenu agilnih vrijednosti, principa i praksi. U periodu januar - mart 2019. godine, imali smo izuzetno zadovoljstvo raditi sa Raiffeisen bankom u Bosni i Hercegovini, koja je posvećena i angažirana na postizanju poslovne agilnosti, stvaranju vrijednosti za svoje klijente, i koja nastoji kontinuirano poboljšavati svoj način rada kako bi brzo implementirala potrebne promjene na održiv način. Pored niza treninga koje smo radili sa zaposlenicima u oblasti razvoja digitalnih proizvoda i usluga banke, trening "Agilno liderstvo" za menadžment tim Raiffeisen banke bio je naročito uspješan. Sjajna atmosfera i puno pitanja.

Zahvaljujemo se Raiffeisen banci na ukazanom povjerenju a svim polaznicima treninga na njihovom aktivnom angažmanu!

U četvrtak, 13. decembra 2018. godine održan je jednodnevni Scrum Masterclass trening u Tuzli, kojeg je vodio Kemal Bajramović. Treningu su prisustvovali polaznici iz kompanija AtlantBH, Bicom i Hise A&A. Na treningu smo naučili Scrum vrijednosti, principe i prakse dubinski analizirajući svrhu i motivaciju za sve uloge, aktivnosti, artifakte i pridružena pravila koje predviđa Vodič za Scrum. Uz analizu agilnih principa i vrijednosti Scrum-a i razmjenu iskustava iz prakse imali smo izvrsnu priliku da učimo jedni od drugih. 

Polaznici Scrum Masterclass treninga u Tuzli 

Zahvaljujemo se svim polaznicima treninga na aktivnom učešću.

U četvrtak, 18.oktobra 2018. godine održan je jednodnevni Scrum Masterclass trening, kojeg je vodio Kemal Bajramović. Treningu su prisustvovali polaznici iz Lutrije BiH, MIBO Komunikacija, Procredit banke, Finit Consultinga, BauConcepta i Comp-IT-a. Cilj treninga je bio dubinski analizirati Scrum okvir te, kroz vježbu većeg broja pitanja, pripremiti polaznike za polaganje Scrum[dot]org Professional Scrum Master™ level I (PSM I) ispita. Po ocjeni polaznika obuke, trening je izveden vrlo uspješno. 

Zahvaljujemo se svim polaznicima treninga na učešću i prilici da učimo jedni od drugih. Puno sreće na certifikacijskom ispitu!

Vježba PSM I ispitnih pitanja sa dinamičkim prikazom mišljenja polaznika kao uvod u diskusiju

Naredni Scrum Masterclass trening najavljujemo za 13. decembar 2018. godine, a održaće se u Tuzli. Više detalja možete naći na našem web sajtu.

 

Već treću godinu zaredom, u Beogradu, održava se međunarodna Agile Serbia konferencija. Ovogodišnji događaj zakazan je za 27. april i biće organizovan u Madlenianumu, na tri scene, uz brojne propratne sadržaje. Za treću Agile Serbia konferenciju, organizatori najavljuju da će u fokusu biti teme: Agilne metodologije, liderstvo i razvoj softvera.

Agile Serbia konferencija je jedan od najvećih događaja na temu agilnosti u SEE regionu. Prošlogodišnju konferenciju je posjetilo preko 500 učesnika iz 12 evropskih zemalja. Svjetski poznati stručnjaci iz oblasti agilnosti i IT industrije dolaze na konferenciju kao predavači. Prošlogodišnju konferenciju obilježio je nastup dr Alistera Koubrna, jednog od najpoznatijih IT naučnika svih vremena, osnivača Agile pokreta i potpisnika Agilnog manifesta.

Posjetioci mogu da očekuju izuzetne govornike na glavnoj EPIC sceni Madlenianuma. Kao glavni govornik, najavljen je Bob Hartman, poznatiji kao Agile Bob, nekadašnji član Upravnog odbora Scrum Alliance. Agile Bob će predstaviti temu „Zašto liderstvo i agilnost idu ruku pod ruku u 21. vijeku“. Pored njega, na glavnoj sceni predavanja će držati i Marc Löffler, Karl Scotland, Olaf Lewitz, Ángel Medinilla. Na DEV sceni vodiće se diskusije na trenutno aktuelne teme u svijetu agilnog razvoja proizvoda. EXE scena rezervisana je za interaktivne radionice, za koje je svake godine ogromno interesovanje među posjetiocima.

Od prošle godine, aktuelnost na konferenciji je Coaching Corner, namijenjen neformalnim razgovorima između Agile trenera i učesnika konferencije. Ovogodišnja „premijera“ biće aplikacija sa sistemom aktivacija za učesnike i biznis match making. Aplikacija je proizvod pokrovitelja konferencije, domaće IT kompanije Puzzle Software. Ideja za ovakvu aplikaciju nastala je upravo iz potrebe da se učesnicima na događajima obezbijedi što više interakcije i zanimljivog sadržaja.

Pored kompanije Puzzle Software, mnoge druge su takođe prepoznale značaj konferencije za Agile i IT zajednicu u Srbiji i regionu. Među njima, ističu se kompanije Endava (zlatni sponzor) i Quantox (srebrni sponzor), kao i već pomenuta svetska organizacija Scrum Alliance (specijalni sponzor).

Prijave za konferenciju su uveliko u toku. Više informacija dostupno je na stranici www.agile-serbia.rs/conference/april-2018/.

U četvrtak, 15.02.2018. godine održan je Scrum trening za polaznike master studija "Menadžment i informacioni sistemi" koji Ekonomski fakultet u Sarajevu organizuje sa kompanijom Microsoft BiH. U poslijepodnevnom druženju, naš trener Kemal Bajramović prezentirao je principe agilnog razvoja proizvoda, koncepte i prakse koje definiše Scrum framework te dao usporedbu tradicionalnog i agilnog pristupa upravljanju projektima u odnosu na kompleksnost problema koji se rješava.

Naredni događaji

Prethodni događaji

Naše usluge

Kontaktirajte nas

Bosnia Agile
Milana Preloga 12, Sarajevo 71000
Bosna i Hercegovina

Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
www.agile.ba