Trening: AGILNO UPRAVLJANJE PROJEKTIMA ZA KLIJENTE

From Novembar 29, 2017 10:00 until Novembar 30, 2017 16:00
Hits: 10328

NAREDNI TERMIN TRENINGA JE 21+22.02.2018. GODINE. KLIKNITE OVDJE ZA VIŠE INFORMACIJA


Skoro sve softverske kompanije danas prakticiraju agilni razvoj, ali vi možda još nemate iskustva sa tim konceptom organizacije rada ili tek počinjete upravljati projektima u agilnom okruženju?

Imate fiksni budžet, a želite uspješno upravljati neizvjesnostima i pri tome projekat uspješno okončati "od prve", bez aneksa ugovora i eventualno novih postupaka nabavki?

Trening „Agilno upravljanje projektima za klijente“ prezentira uspješne agilne procese, prakse i alate za projektne menadžere koji naručuju razvoj softverskih proizvoda, u kojem vi i razvojni tim ugovorenog ponuđača radite zajedno na postizanju ciljeva projekta, pri tome uvažavajući činjenicu da je nemoguće unaprijed predvidjeti sve funkcionalnosti i detalje budućeg sistema, te da su nova saznanja do kojih dolazimo u toku projekta, vrlo vjerovatno ključna za razvoj sistema koji donosi najveću poslovnu vrijednost vama kao klijentu. Na treningu ćemo se fokusirati na Scrum, kao vodeći agilni okvir, ali će se prezentirati i korisne tehnike i alati iz Kanban, Lean i DSDM pristupa.

OČEKIVANI UČESNICI TRENINGA

Ovaj kurs je dizajniran za sljedeće učesnike:

 • Projekt menadžere u potrebi za jasnim razumjevanjem primjene agilnog pristupa u razvoju (softverskih) proizvoda sa ugovorenom softverskim timom.
 • Projekt menadžere koji upravljaju razvojem softverskih proizvoda sa in-house ili ugovorenim softverskim timom.
 • IT stručnjake u ulozi poslovnih/sistem analitičara i projekt menadžera koji žele unaprijediti način na koji oni daju doprinos u agilnim projektima.
 • Bilo ko zainteresiran za agilnu realizaciju IT projekata u nesoftwerskim organizacijama: organima uprave, javnim kompanijama i ustanovama, kompanijama i organizacijama iz finansijskog, zdravstvenog i drugih poslovnih sektora... sa tradicionalnim planiranjem, budžetiranjem i finansijskim poslovanjem.
 • Bilo ko uključen u softwarske projekte a želi učiniti vidljivim svoje vještine prakticiranja agilnosti, među svojim zaposlenima, partnerima i saradnicima.

POLAZNICI PRETHODNOG TRENINGA SU REKLI...

"Jako dobro koncipiran trening i veoma interesantan inovativan pristup razvoju informacionih sistema koji će, po mom mišljenju, svim ugovornim organima osigurati kvalitetniju implementaciju projekata u oblasti informacionih tehnologija."

Ivana Šarić, Šef Odsjeka za e-Vladu, Generalni sekretarijat Vijeća ministara BiH

***

„Trening je izuzetno kvalitetno pripremljen i usmjeren prema profilu korisnika odnosno firmi iz kojih dolaze. Smatram da je agilno upravljanje projektima budućnost tj. već sadašnjost i u velikom omjeru jedini mogući način kvalitetne realizacije IT projekata.“

Dragan Tešić, Direktor SRJ za informacione usluge, Pošte Srpske a.d. Banja Luka

***

"Kurs je bio odličan sa dosta korisnih i praktičnih informacija. Za mene je posebno bilo bitno što je obrađen i aspekt javnih nabavki i gdje je jasno predočena primjena Agilnog pristupa u cijelom procesu javnih nabavki od inicijalne projektne ideje, projektnog prijedloga, projektnog zadatka i TD. Predavač je iz svoj bogatog iskustva u javnim nabavkama a vještinama u Scrum-u uspješno vodio i obuhvatio kompletnu  tematiku."

Sabahudin Suljević, stručni saradnik za IT, Ured koordinatora za reformu javne uprave u BiH

***

"Kurs prezentira, kao i druge dobre prakse i ideje, nešto što ste oduvijek trebali radili. Ako niste, pomoći će da sagledate bolji način za svoje potrebe. Na kraju kursa, od predavača se dobije i neočekivani bonus: pripremljeni obrasci za javnu nabavku, po agilnom principu, što je od praktične pomoći."

Timur Gadžo, direktor Zavoda za informatiku i statistiku, Kanton Sarajevo

*** 

„Trening je izuzetno koristan čak i za ljude koji praktično i teoretski već znaju nešto o Scrum-u jer razrješava nedoumice i daje prostora za raspravu o detaljima.“

Vladimir Kežić, CTO, Lutrija Republike Srpske

*** 

"Kurs je odlična prilika za upoznavanje suštine agilnog razvoja softverskih rješenja, kao i pripremu odgovarajuće tenderske dokumentacije u skladu sa tim."

Damir Hadžić, Šef odsjeka za projektovanje, razvoj i implementaciju IT sistema, Porezna uprava Federacije BiH

*** 

"Scrum metodologija očigledno oslobađa analitičara/projektanta zabluda, sporosti, nepreciznosti, neujednačenosti u razvoju, loših rezultata, stresova i sl., a nudi kontinuiran, ravnomjeran, fokusiran, precizan, pravovremen i kvalitetan razvoj. Naravno ako su i drugi faktori ispunjeni: razumijevanje glavnih stakeholder-a, korektan i profesionalan nivo dijaloga između članova tima, te profesionalne relacije i komunikacija investitor-izvođač projekta."

Safet Jakupović, Stručni savjetnik za IT, Vrhovni sud Federacije BiH

*** 

„Toplo preporučujem kurs. Jako dobar predavač i demonstrator. Izuzetno dobra komunikacija sa polaznicima treninga, kao i jako dobra upućenost u tematiku i problematiku navedenog treninga. Kurs je dinamičan i edukativan, te daje dobre smjernice za nabavke i agilno upravljanje projektima razvoja informacionih sistema.“

Belmin Kadušić, sistem administrator, Opšta bolnica Tešanj 

*** 

„Zanimljiva tema, jos zanimljivije predavanje, svakako mi je otvorilo poglede u smislu poboljšanja mnogih stvari koje trenutno radim u praksi.“

Ahmed Hasanagić, IT demand and Project manager, Raiffeisen Bank dd BiH

*** 

„Trening bih najiskrenije preporučio svakome ko je zainteresovan za Agile/Scrum metodologiju kako iz perspektive onoga ko je naručilac software-a tako i onoga ko izrađuje sam software. Bez obzira što je fokus treninga na strani klijenta informacionog sistema, učesnik će dobiti odličan overview kompletnog Agile/Scrum procesa, realizacije i same filozofije.“

Inel Pandžić, IT administrator, Fakultet političkih nauka Sarajevo


TEME KOJE ĆE SE OBRADITI NA TRENINGU

 • Usporedba nabavke i razvoja informacionih sistema i servisa na tradicionalni i agilni način;
 • Zašto su mnogi projekti razvoja informacionih sistema i servisa u javnom i privatnom sektoru danas djelomično uspješni ili potpuno neuspješni?
 • Upoznavanje sa agilnim razvojem informacionih sistema i servisa;
 • Tradicionalni vs. Agile razvoj servisa: Zašto Agilnost?
 • Dobre prakse u nabavci usluge razvoja softvera;
 • Nabavka usluge razvoja softvera sa osvrtom na dizajn sistema, agilni razvoj, isporuku, instalaciju i konfiguraciju, te korištenje alata za kolaboraciju i održavanje sistema;
 • Metode uspješnog održavanja i kontinuiranog poboljšavanja informacionih sistema;
 • Kako nabaviti dobar outsourced agilni razvojni tim: definisanje kriterija za učešće u postupku nabavke i kriterija za dodjelu ugovora;
 • Kreiranje kriterija za izbor softwareskih kompanija;
 • Agilni razvoj informacionih sistema pomoću Scrum-a, Kanban-a i Lean-a: Razvoj sistema i servisa koje korisnici vole;
 • Scrum uloge, aktivnosti, artifakte i pravila;
 • Scrum proces;
 • Principi i vrijednosti agilnog i lean razvoja;
 • Kanban;
 • Agilni mindset i kako optimizirati vrijednosti rada razvojnog tima;
 • Kreiranje poslovno vrijednih specifikacija zahtjeva sistema;
 • Upravljanje svim zainteresovanim stranama (stakeholder-ima);
 • Culture hacking;
 • Tehnike i alati za razvoj vizije proizvoda;
 • Product Roadmapping i Release Planning;
 • Agilno specificiranje zahtjeva pomoću korisničkih priča (user stories);
 • Upravljanje Product backlog-om u agilnom razvoju proizvoda...
 • ... i druge teme.

ZA KOGA JE OVAJ TRENING NAMJENJEN?

Ovaj kurs je dizajniran za sljedeće učesnike:

 • Projekt menadžere u potrebi za jasnim razumjevanjem primjene agilnog pristupa u razvoju (softverskih) proizvoda sa ugovorenom softverskim timom.
 • IT stručnjake u ulozi poslovnih/sistem analitičara i projekt menadžera koji žele unaprijediti način na koji oni daju doprinos u agilnim projektima.
 • Bilo ko zainteresiran za agilnu realizaciju IT projekata u ne-IT sektorskim organizacijama, posebice organima uprave, javnim kompanijama i ustanovama; ali i u organizacijama iz drugih sektora sa tradicionalnim planiranjem, budžetiranjem i finansijskim poslovanjem.
 • Bilo ko uključen u softwarske projekte a želi učiniti vidljivim svoje vještine agilnosti, među zaposlenima, partnerima i saradnicima.
Napomena: Scrum je agilni okvir za razvoj kompleksnih proizvoda. Iako je inicijalno formalizovan za softverske projekte, uspješno se primjenjuje i za mnog druge kompleksne i inovativne proizvode pa je ovaj trening od praktične vrijednosti i za tradicionalne projekt menadžere. Ipak, trening će se bazirati na IT domen.

ZAŠTO AGILNI RAZVOJ INFORMACIONIH SISTEMA?

 • Ugovorni organ ne mora unaprijed specificirati očekivano rješenje u detalje, već se očekuje da je u stanju prilično precizno definirati svoje poslovne ciljeve i potrebe. Ugovorni organ se fokusira na to šta će donijeti najveću vrijednost organizaciji.
 • Promjene želja ugovornog organa su dio agilnog radnog procesa, šta znači da te promjene (vrlo vjerovatno) neće voditi ka prekoračenju budžeta, kako je to uobičajeno u tradiocionalnom projektu kod upravljanja promjenama. 
 • Tehnička specifikacija budućeg sistema će biti dovoljno opsežna da ponuđač može procjeniti realnu vrijednost svoje ponude, a opet dovoljno fleksibilna da ugovorni organ, na osnovu novih saznanja u toku projekta, može mijenjati zahtjeve kako bi dobio najveću vrijednost u sistemu koji se razvija.     
 • Ugovorni organ i ugovoreni ponuđač zajedno implementiraju projekat - kroz kontinuirani angažman u planiranju posla i pregledanju rezultata na početku, odnosno kraju svake iteracije. 
 • Učenje i nova saznanja su su središnji i sastavni aspekt agilnog radnog procesa. Iako učenje i poboljšavanje proizvoda nije isključeno u tradicionalnom razvojnom metodu, agilni proces je dizajniran tako da podržava i stimulira proces učenja.
 • Ugovorni organ preuzima lidersku poziciju u vođenju razvoja proizvoda čime se povećavaju šanse za uspjeh projekta iz prvog pokušaja.
 • Rad na inovativnim projektima sa kreativnim ljudima je zabavan!

DATUM I MJESTO

29 - 30.11.2017

Hotel "Sarajevo"

Džemala Bijedića 169 A

71000 Sarajevo 

KOTIZACIJA ZA UČEŠĆE NA TRENINGU

Standardna kotizacija: 349 KM* + 17% PDV

Rana kotizacija do 10.11.2017.: 299 KM*+17% PDV

Ručak, kafe pauze i materijali uključeni u cijenu.

*Članovi Bosnia Agile udruženja dobijaju 10% popusta na cijenu kotizacije.

REGISTRACIJA

Registracija na trening je otvorena i dostupna putem prijavnog obrasca.

Nakon registracije dobićete predračun i podatke za uplatu kotizacije.

SATNICA

Srijeda, 29.11.2017.

10.00-11.30 - Predavanje

11.30-12.00 - Kafe pauza

12.00-13.30 - Predavanje

13.30-14.30 - Ručak

14.30-16.00 - Predavanje

Četvrtak, 30.11.2017.

10.00-11.30 - Predavanje

11.30-12.00 - Kafe pauza

12.00-13.30 - Predavanje

13.30-14.30 - Ručak

14.30-16.00 - Predavanje

 

PREDAVAČ

Kemal Bajramović, dipl.ing.el.

Agile/Scrum trener u Bosnia Agile 

Kemal je IT projekt menadžer koji u ovaj trening unosi višegodišnje iskustvo u agilnom upravljanju IT projektima, radu sa razvojnim timovima softverskih kompanija, razvoju projektne dokumentacije i rješavanju brojnih izazova sa kojima se susreće IT projekt menadžer u razvoju informacionih sistema. On ima preko 10 godina predavačkog iskustva. Drži treninge i predavanja na teme AgileScrum, javnih nabavki IT rješenja i razvoja e-Servisa na profesionalnim seminarima, treninzima i konferencijama.

On je Certified Scrum Master® (CSM), Certified Scrum Product Owner® (CSPO), Professional Scrum Product Owner™ (PSPO), Agile Project Management® (AgilePM), PRINCE2®, ITIL® i Management of Value® (MoV) certificiran.


Prethodni događaji

Naše usluge

Kontaktirajte nas

Bosnia Agile
Milana Preloga 12, Sarajevo 71000
Bosna i Hercegovina

Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
www.agile.ba