Internet of Things Summit 2017 - Imagine Create Connect

Bosnia Agile je 11. Maja 2017 održala drugu godišnju Internet of Things Summit konferenciju sa preko 200 učesnika. Prisustvovalo je 14 domaćih i svjetskih poznatih govornika, kao što su Mark Torr (Microsoft), Nerma Šečić-Haračić (BS Telecom Solutions), Ivica Gašparić (Verso), Thomas Kanzler (Tele2 IoT) i drugi.

    
 
 
 
 
 
 

Tema ovogodišnje konferencije bila je: Imagine, Create, Connect.

Učesnici su imali priliku da saznaju nove zanimljivosti ili da prisustvuju radionici.

Neka od najposjećenijih predavanja bila su: Industrijski IoT i Smart City, Orkestrator pametnijeg svijeta, mali startup, veliki uticaj na IoT itd.

Jednostavnije rečeno, to je u osnovi  koncept povezivanja bilo kojeg uređaj sa on i off prekidačem na Internet. To uključuje sve, od mobilnih telefona, aparata za kafu, mašina za veš, lampi i gotovo svega ostalog što vam padne na pamet. IoT je ogromna inovacija koja "hrani" moderne kompanije, trend koji trebaju slijediti naše lokalne firme. IoT sistemi povezuju tradicionalne proizvode sa širim eko-sistemom, te otvaraju mogućnosti za nove inovativne trendove.


Pametne i povoljne "Stvari" stvaraju mogućnosti za nove poslovne razvoje koji su bili nezamislivi prije samo nekoliko godina.

U toku su rasprave o tome kako će IoT uticati na naše živote u svijetu oko kojeg se sve vrti oko IoT-a. Sa rastućim brojem IoT uređaja nastojimo shvatiti nadolazeće mogućnosti i izazove. U ovom trenutku ono što je potrebno jeste edukacija o tome šta je zapravo IoT i koje prednosti IoT donosi.

Domagoj Šimecki iz Tele 2 IoT, kompanija koja razvija IoT na globalnom nivou, u intervjuu za Akta.ba kaže da je ovaj trend pronašao put u BiH kroz GPS sisteme, kao i u oblasti energetike i registarskih kasa. On se nada da će se ovaj trend proširiti i u drugim oblastima, na primjer razvijanju "pametnih" gradova i "pametnih" puteva. Način na koji se razvijaju druge industrije, IoT će slijediti", kaže on i dodaje da IoT donosi inovacije, učinkovitost, uštede i nove modele.

    

   

Na kraju konferencije učesnici su imali priliku prisustvovati video linku sa Nebojšom Stanojević, koji je na čelu Međunarodnog Synergy Moon - Coalition Dreams tima, koji planira da na Mjesec prizemlji rover, sve u sklopu Google Lunar XPrize takmičenja. Dogovoreno je također slanje  bosanskog satelita.

Ukoliko ste zainteresirani da budete dio ovoga projekta, kontaktirajte nas na: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli..

Želimo da zahvalimo našim dragim sponzorima ove konferencije, koji su nas podržali u organizaciji ovog događaja: BS Telecom (Platinum), Verso (Gold), Microsoft (Silver), Oracle (Silver), Tele 2 IoT (Silver), App Impact (Bronze) i Comtrade (Bronze).

Kao i našim medijskim partnerima: A & S Adria, Akta, Kliker.ba i TV1.

U našoj galeriji možete pogledati dio atmosfere, kao i kratki video prilog. 

Naredni događaji

Prethodni događaji

Naše usluge

Kontaktirajte nas

Bosnia Agile
Milana Preloga 12, Sarajevo 71000
Bosna i Hercegovina

Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
www.agile.ba