U subotu, 15.10.2016. godine održana je treća po redu, najveća Agile konferencija u Bosni i Hercegovini i regionu, Bosnia Agile Day 2016. Konferenciju je organizovalo udruženje Bosnia Agile koje se bavi promovisanjem agilnih principa i metoda za razvoj softvera i upravljanje projektima u Bosni i Hercegovini. 

Učesnici su imali priliku da čuju 19 domaćih i stranih Agile eksperata, inovatora i praktičara kao što su keynote predavač Dave Snowden, zatim Lemi Orhan Ergin, Denis Rudonja, Maria Ball, Marcus Degerman, Fariz Saračević i drugi koji su predstavljali kompanije  Cognitive Edge, BBC, ThoughtWorks, Softhouse, IBM, Infobip i druge, i koji su na predavanjima i radionicama podijelili svoje iskustvo sa agilnim metodama u IT poslovanju, ali čak i u filmskoj industriji. 

Konferenciji je prisustvovalo 196 učesnika, što je do sada najveći broj učesnika Bosnia Agile Day-a. 

  

   

Još jednom se zahvaljujemo našim GOLD sponzorima: Authority Partners, Comtrade, Softhouse, Zira; SILVER sponzorima: codecentric, Mistral, Symphony; BRONZE sponzorima: Agile Alliance, Atlantbh, Croz, Infobip, Scrum Alliance, Sarajevo School of Science and Technology te medijskim partnerima TV1, Akta, Business Magazin, Hayat, Kliker.ba, Poduzetnik, i Posao.ba.

Pogledajte u galeriji mali djelić atmosfere i kako je to sve izgledalo 15.oktobra na SSST-u.

Bosnia Agile je prvi prvi put u Bosni i Hercegovini organizovala dva PMI-ACP (PMI Agile Certified Practitioner) pripremna treninga – Agilno upravljanje projektima. Treninzi su održani u prostorijama Akademije387 u Sarajevu u periodu od 10. do 13. oktobra. Polaznici su tokom dva dana edukacije imali priliku raspravljati o Agile projektima i agilnom pristupu u velikim i kompleksnim okruženjima. Također, u interaktivnom okruzenju, predavač Igor Parać je razgovarao sa polaznicima o softverskim projektima u internacionalnim i multikulturalnim sredinama, te dobrim i lošim stranama agilne tranzicije.

PMI (Project Management Institute) je svjetska vodeća organizacija iz svijeta projektnog mendžmenta, Bosnia Agile je ponosna na činjenicu da učesnici kursa bili iz čitave Bosne i Herzegovine, uključujući Sarajevo, Banja Luku, Mostar, Bijeljinu.

  

Trening je potvrdio potrebu za ovakvom vrstom edukacije jer sve se više projekata zasniva na IT i softverskim rješenjima, a znanja iz oblasti agilnog projektnog menadžmenta se još uvijek razvijaju i unaprijeđuju. Bosnia Agile će nastaviti sa organizovanjem PMI-ACP treninga u cilju poboljašanja i unaprijeđenja agilnosti bosansko-hercegovačkih kompanija, te pomaganja polaznicima da se certificiraju sa svjetski priznatim certifikatima.

Bosnia Agile je 23. maja 2016. godine organizovala još jednu vrlo uspješnu prezentaciju Agilnog pristupa razvoju softwareskih proizvoda pomoću Scrum-a, ovaj put studentima treće godine Ekonomskog fakulteta u Sarajevu - smjer Menadžment informacioni sistemi. Naš predavač Kemal Bajramović održao je uvodno predavanje poslije kojeg je uslijedila diskusija sa komentarima, pitanjima i observacijama. Entuzijazam i zanimanje koji su studenti pokazali ukazuje na potrebu organizovanja narednih događaja na ovu temu.

Nadamo se nastavku saradnje sa Ekonomskim fakultetom kao i drugim fakulterima u Bosni i Hercegovini u cilju širenja znanja i iskustava u ovoj oblasti. Studentima ovakva znanja mogu biti od izuzetne važnosti u njihovoj pripremi za profesionalni angažman u softwareskim i drugih inovativnim kompanijama. Na kraju, zahvaljujemo se prof. Tariku Zaimoviću na inicijativi za organizaciju ovog događaja.

 

U četvrtak, 05. Maja 2016. u amfiteatru Treće gimnazije održan je edukativni meetup za srednjoškolce na temu “ Uvod u razvoj softvera“. Sadržaj meetupa je ciljano odabran kako bi se učenici Treće gimnazije što bolje upoznali sa radom naše organizacije, definicijom agilnih metodologija kao i mogućnostima koje se pružaju mladima u svijetu software developmenta.

Naše kolege iz organizacije su mogle primjetiti da su srednjoškolci vrlo pomno i sa zanimanjem pratile jedinstveno izlaganje našeg kolege Jasmina Heljića. Posebno smo ponosni na interesovanje i veliki odziv učenika ove škole. Po zavšetku predavanja mogao se steći utisak da postoji još mnogo prostora za unapređenje saradnje između Bosnia Agile i ove školske ustanove kako bi se pružila mogućnost da se sve mlađe generacije na adekvatan način informišu i kvalitetnije edukuju o ovoj tematici.

  

Ovim putem se zahvaljujemo Trećoj gimnaziji što su nam bili divan domaćin i radujemo se ponovnoj saradnji u doglednoj budućnosti.

Prezentaciju sa meetup-a možete pogledati ovdje.

U petak, 08. aprila 2016. u zgradi Vijeća ministara Bosne i Hercegovine održan je vrlo zanimljiv meetup na temu Agilnost u javnom sektoru. Meetup je održan u formi radionice u kojoj su učestvovali polaznici iz raznih javnih institucija i preduzeća (Ured za veterinarstvo, Federalni zavod za zapošljavanje, BH Telecom, Agencija za policijsku podršku, Ured za reviziju institucija BiH itd).

U vrlo ugodnoj i korisnoj diskusiji prepoznata je potreba za češćim održavanjem sličnih radionica s obzirom da je javni sektor u BiH dominantan, a da su promjene neophodne kako bi građani imali kvalitetnije i efikasnije usluge.

Bosnia Agile će u narednom periodu nastaviti sa organizacijom događaja s ciljem unapređenja i poboljšanja načina razvoja softvera, vođenja IT projekata i promocije agilne filozofije.

Prezentaciju sa meetup-a možete pogledati ovdje

Naše usluge

Kontaktirajte nas

Bosnia Agile
Milana Preloga 12, Sarajevo 71000
Bosna i Hercegovina

Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
www.agile.ba