U četvrtak, 18.oktobra 2018. godine održan je jednodnevni Scrum Masterclass trening, kojeg je vodio Kemal Bajramović. Treningu su prisustvovali polaznici iz Lutrije BiH, MIBO Komunikacija, Procredit banke, Finit Consultinga, BauConcepta i Comp-IT-a. Cilj treninga je bio dubinski analizirati Scrum okvir te, kroz vježbu većeg broja pitanja, pripremiti polaznike za polaganje Scrum[dot]org Professional Scrum Master™ level I (PSM I) ispita. Po ocjeni polaznika obuke, trening je izveden vrlo uspješno. 

Zahvaljujemo se svim polaznicima treninga na učešću i prilici da učimo jedni od drugih. Puno sreće na certifikacijskom ispitu!

Vježba PSM I ispitnih pitanja sa dinamičkim prikazom mišljenja polaznika kao uvod u diskusiju

Naredni Scrum Masterclass trening najavljujemo za 13. decembar 2018. godine, a održaće se u Tuzli. Više detalja možete naći na našem web sajtu.

 

Već treću godinu zaredom, u Beogradu, održava se međunarodna Agile Serbia konferencija. Ovogodišnji događaj zakazan je za 27. april i biće organizovan u Madlenianumu, na tri scene, uz brojne propratne sadržaje. Za treću Agile Serbia konferenciju, organizatori najavljuju da će u fokusu biti teme: Agilne metodologije, liderstvo i razvoj softvera.

Agile Serbia konferencija je jedan od najvećih događaja na temu agilnosti u SEE regionu. Prošlogodišnju konferenciju je posjetilo preko 500 učesnika iz 12 evropskih zemalja. Svjetski poznati stručnjaci iz oblasti agilnosti i IT industrije dolaze na konferenciju kao predavači. Prošlogodišnju konferenciju obilježio je nastup dr Alistera Koubrna, jednog od najpoznatijih IT naučnika svih vremena, osnivača Agile pokreta i potpisnika Agilnog manifesta.

Posjetioci mogu da očekuju izuzetne govornike na glavnoj EPIC sceni Madlenianuma. Kao glavni govornik, najavljen je Bob Hartman, poznatiji kao Agile Bob, nekadašnji član Upravnog odbora Scrum Alliance. Agile Bob će predstaviti temu „Zašto liderstvo i agilnost idu ruku pod ruku u 21. vijeku“. Pored njega, na glavnoj sceni predavanja će držati i Marc Löffler, Karl Scotland, Olaf Lewitz, Ángel Medinilla. Na DEV sceni vodiće se diskusije na trenutno aktuelne teme u svijetu agilnog razvoja proizvoda. EXE scena rezervisana je za interaktivne radionice, za koje je svake godine ogromno interesovanje među posjetiocima.

Od prošle godine, aktuelnost na konferenciji je Coaching Corner, namijenjen neformalnim razgovorima između Agile trenera i učesnika konferencije. Ovogodišnja „premijera“ biće aplikacija sa sistemom aktivacija za učesnike i biznis match making. Aplikacija je proizvod pokrovitelja konferencije, domaće IT kompanije Puzzle Software. Ideja za ovakvu aplikaciju nastala je upravo iz potrebe da se učesnicima na događajima obezbijedi što više interakcije i zanimljivog sadržaja.

Pored kompanije Puzzle Software, mnoge druge su takođe prepoznale značaj konferencije za Agile i IT zajednicu u Srbiji i regionu. Među njima, ističu se kompanije Endava (zlatni sponzor) i Quantox (srebrni sponzor), kao i već pomenuta svetska organizacija Scrum Alliance (specijalni sponzor).

Prijave za konferenciju su uveliko u toku. Više informacija dostupno je na stranici www.agile-serbia.rs/conference/april-2018/.

U četvrtak, 15.02.2018. godine održan je Scrum trening za polaznike master studija "Menadžment i informacioni sistemi" koji Ekonomski fakultet u Sarajevu organizuje sa kompanijom Microsoft BiH. U poslijepodnevnom druženju, naš trener Kemal Bajramović prezentirao je principe agilnog razvoja proizvoda, koncepte i prakse koje definiše Scrum framework te dao usporedbu tradicionalnog i agilnog pristupa upravljanju projektima u odnosu na kompleksnost problema koji se rješava.

U petak, 2.2.2018. godine održan je još jedan Scrum Product Owner trening, a vodila ga je naša Nermina Durmić. Treningu su prisustvovali polaznici iz kompanija BH Telecom, Comtrade, Jamax, Raiffeisen Bank, Klika, Java Language Zone, A-net. Uz vrlo malo vremena za pauzu, vježbali smo i učili o osnovnim zadaćama Product Ownera, kao i o Scrum konceptima koji definišu ovu ulogu.

Polaznicima se zahvaljujemo na prisustvu i lijepoj atmosferi, te im želimo puno sreće na certifikacijskom ispitu!

U srijedu i četvrtak, 29. i 30.11.2017. godine održan je još jedan trening na temu agilnog upravljanja IT projektima u organizaciji Bosnia Agile. Treningu, koji je vodio naš Kemal Bajramović, prisustvovali su polaznici iz kompanija BH Telecom, Raiffeisen banke i DM-drogerie markt. Uz prezentaciju i objašnjavanja praktične primjene agilnog upravljanja IT projektima, vodila se zanimljiva diskusija o mogućoj implementaciji ovog okvira na bazi iskustava koje su u u ovaj događaj donijeli i trener i polaznici.

Prenosimo i feedback jednog polaznika ovog treninga: 

„Treningom su obuhvaćene svi potrebni elementi koji su potrebni da se dobije uvid i osnovna znanja o agilnom upravljanju projektima i daje smjernice za dalje istraživanje. Posebno bih istakla kvalitet i sposobnost trenera što je jako važno jer vlada sposobnošću prenošenja znanja, načinom prezentiranja, potkrepljivanjem konkretnim primjerima i poređenjima. Svakako bih preporučila ovaj trening.“

Naredni događaji

Prethodni događaji

Naše usluge

Kontaktirajte nas

Bosnia Agile
Milana Preloga 12, Sarajevo 71000
Bosna i Hercegovina

Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
www.agile.ba