U srijedu i četvrtak, 09. i 10.08.2017. godine održan je još jedan Scrum Masterclass trening u organizaciji Bosnia Agile organizacije kojem su prisustvovali polaznici iz kompanija AppImpact, Jamax, Authority Partners i Pragmatio Solutions. Uz prezentaciju i objašnjavanja svrhe primjene svih Scrum uloga, artifakata, aktivnosti i pridruženih pravila, "sve vođeno kvalitetnim i slikovitim primjerima" kako je prokomentarisao jedan polaznik treninga, vodila se zanimljiva diskusija o mogućoj implementaciji ovog okvira na bazi iskustava koje su u u ovaj događaj donijeli i trener i polaznici.

Zahvaljujemo se svim polaznicima obuke na njihovom entuzijazmu, idejama i diskusijama te izražavamo svoju nadu za proširenje buduće saradnje.

Manje od mjesec dana dijeli nas od treće po redu konferencije Dev Days 2017 koju u Termama Tuhelj 13. maja priređuje najveća hrvatska IT kompanija, Infobip. Na repertoaru su i ove godine vodeće teme iz područja savremenog razvoja i isporuke softvera, razvoja arhitekture i kriznog menadžmenta.

 

Najzvučnije ime vjerojatno je Juergen Hoeller, suosnivač i jedna od ključnih figura Spring frameworka. Otkako je 2003. utemeljen kao open source projekt, Spring je vodeći enterprise framework koji se koristi na više od polovice svih Java projekata.

 

Stephen Carver dolazi s britanskog sveučilišta Cranfield, jedne od najstarijih poslovnih škola u Europi i cijenjenog centra za znanost i tehnologiju, s tradicijom istraživanja u aeronautici. Na Dev Daysima će na konkretnom primjeru pokazati kako je NASA uvidjela vrijednost komunikacije, organizacijskog učenja i procjene rizika.

 

Nagrađivani konzultant i autor Gojko Adžić radi s dev timovima na usklađivanju isporuke softvera s poslovnim ciljevima. Specijalist je za poboljšanje kvalitete u agile i lean okruženjima i rado viđen gost na developerskim konferencijama diljem svijeta.

 

Dev Dayse će otvoriti suosnivač i tehnički direktor Infobip kompanije Izabel Jelenić. Jedan od vodećih programera Mario Žagar govorit će o značenju Kafke za Infobipovu komunikacijsku platformu koja mjesečno obrađuje gotovo nevjerojatnih 7 milijardi poruka za poslovne korisnike širom svijeta.

 

Infobip je najveća hrvatska softverska kompanija, s operacijama u više od 40 zemalja. U 2017. godinu je ušao s više od 1000 zaposlenih, od čega u BiH radi gotovo 100 ljudi. Lani se na Dev Daysima okupilo više od 300 sudionika. Više informacija pročitajte ovdje.

 

U Infobipu kažu da su neprestano u potrazi za novim članovima tima, koji dijele strast za tehnologijama budućnosti i spremni su osvojiti svijet! Više o otvorenim prilikama za rad u ovoj internacionalnoj kompaniji možete pročitati na njihovoj Careers stranici – provjerite šta se nudi ili jednostavno pošaljite otvorenu aplikaciju. Možda ćete baš vi postati naredni član ovog nevjerovatnog tima.

 

 

 

 

 

 

U subotu, 15.10.2016. godine održana je treća po redu, najveća Agile konferencija u Bosni i Hercegovini i regionu, Bosnia Agile Day 2016. Konferenciju je organizovalo udruženje Bosnia Agile koje se bavi promovisanjem agilnih principa i metoda za razvoj softvera i upravljanje projektima u Bosni i Hercegovini. 

Učesnici su imali priliku da čuju 19 domaćih i stranih Agile eksperata, inovatora i praktičara kao što su keynote predavač Dave Snowden, zatim Lemi Orhan Ergin, Denis Rudonja, Maria Ball, Marcus Degerman, Fariz Saračević i drugi koji su predstavljali kompanije  Cognitive Edge, BBC, ThoughtWorks, Softhouse, IBM, Infobip i druge, i koji su na predavanjima i radionicama podijelili svoje iskustvo sa agilnim metodama u IT poslovanju, ali čak i u filmskoj industriji. 

Konferenciji je prisustvovalo 196 učesnika, što je do sada najveći broj učesnika Bosnia Agile Day-a. 

  

   

Još jednom se zahvaljujemo našim GOLD sponzorima: Authority Partners, Comtrade, Softhouse, Zira; SILVER sponzorima: codecentric, Mistral, Symphony; BRONZE sponzorima: Agile Alliance, Atlantbh, Croz, Infobip, Scrum Alliance, Sarajevo School of Science and Technology te medijskim partnerima TV1, Akta, Business Magazin, Hayat, Kliker.ba, Poduzetnik, i Posao.ba.

Pogledajte u galeriji mali djelić atmosfere i kako je to sve izgledalo 15.oktobra na SSST-u.

Bosnia Agile je prvi prvi put u Bosni i Hercegovini organizovala dva PMI-ACP (PMI Agile Certified Practitioner) pripremna treninga – Agilno upravljanje projektima. Treninzi su održani u prostorijama Akademije387 u Sarajevu u periodu od 10. do 13. oktobra. Polaznici su tokom dva dana edukacije imali priliku raspravljati o Agile projektima i agilnom pristupu u velikim i kompleksnim okruženjima. Također, u interaktivnom okruzenju, predavač Igor Parać je razgovarao sa polaznicima o softverskim projektima u internacionalnim i multikulturalnim sredinama, te dobrim i lošim stranama agilne tranzicije.

PMI (Project Management Institute) je svjetska vodeća organizacija iz svijeta projektnog mendžmenta, Bosnia Agile je ponosna na činjenicu da učesnici kursa bili iz čitave Bosne i Herzegovine, uključujući Sarajevo, Banja Luku, Mostar, Bijeljinu.

  

Trening je potvrdio potrebu za ovakvom vrstom edukacije jer sve se više projekata zasniva na IT i softverskim rješenjima, a znanja iz oblasti agilnog projektnog menadžmenta se još uvijek razvijaju i unaprijeđuju. Bosnia Agile će nastaviti sa organizovanjem PMI-ACP treninga u cilju poboljašanja i unaprijeđenja agilnosti bosansko-hercegovačkih kompanija, te pomaganja polaznicima da se certificiraju sa svjetski priznatim certifikatima.

Bosnia Agile je 23. maja 2016. godine organizovala još jednu vrlo uspješnu prezentaciju Agilnog pristupa razvoju softwareskih proizvoda pomoću Scrum-a, ovaj put studentima treće godine Ekonomskog fakulteta u Sarajevu - smjer Menadžment informacioni sistemi. Naš predavač Kemal Bajramović održao je uvodno predavanje poslije kojeg je uslijedila diskusija sa komentarima, pitanjima i observacijama. Entuzijazam i zanimanje koji su studenti pokazali ukazuje na potrebu organizovanja narednih događaja na ovu temu.

Nadamo se nastavku saradnje sa Ekonomskim fakultetom kao i drugim fakulterima u Bosni i Hercegovini u cilju širenja znanja i iskustava u ovoj oblasti. Studentima ovakva znanja mogu biti od izuzetne važnosti u njihovoj pripremi za profesionalni angažman u softwareskim i drugih inovativnim kompanijama. Na kraju, zahvaljujemo se prof. Tariku Zaimoviću na inicijativi za organizaciju ovog događaja.

 

Prethodni događaji

Naše usluge

Kontaktirajte nas

Bosnia Agile
Milana Preloga 12, Sarajevo 71000
Bosna i Hercegovina

Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
www.agile.ba