Meetup: AGILNOST U JAVNOM SEKTORU

From April 08, 2016 16:30 until April 08, 2016 18:00
+387 61 869-242; +387 61 218-405; +387 61 817-548;
Hits: 3716

Reforma javne uprave i modernizacija javnih preduzeća krucijalni je korak u poboljšanju kvaliteta života građana. Jedan od reformskih instrumenata je razvoj inovativnih software-skih proizvoda koji treba da pruže IT servise građanima, biznisima i omoguće kvalitetne informacije za poslovno odlučivanje u institucijama javnog sektora. U tom kontekstu na ovom meetup-u će biti održana dva predavanja na kojima će biti ponuđena određena rješenja.

Prva tema "Izazovi uvođenja agilnog razvoja softvera u javna preduzeća" će dati pregled prepreka koje stoje na putu primjene agilne paradigme in-house razvoja softvera u javnom preduzeću i ponuditi preporuke za prevazilaženje istih.

Tema "Javna nabavka agilnog razvoja proizvoda" će nam dati uvid u način specifikacije agilnog pristupa u procesu javnih nabavki usluge razvoja software-skih proizvoda, sa posebnim osvrtom na način opisa predmeta nabavke, rezultatima koje ugovoreni ponuđač treba postići te uslova za učešće u pogledu tehničke i profesionalne sposobnosti ponuđača.

ZA KOGA JE OVAJ MEETUP?

Meetup je namijenjen svim IT zaposlenicima iz javnog sektora bilo da su zaposlenici organa uprave bilo da rade u javnom preduzeću. Meetup je odlična šansa za IT rukovodioce i menadžere da se upoznaju sa novim pogledom na razvoj i implementaciju softverskih proizvoda i koracima koje trebaju poduzeti u tranziciji iz tradicionalnog birokratskog načina rada u agilni.

Predavači su članovi udruženja Bosnia Agile Jasmin Heljić, Omer Gegić i Kemal Bajramović sa višegodišnjim iskustvom rada u javnom sektoru.

Dobro došli na meetup!

DATUM I MJESTO

08. April, 2016

14:30 – 16:00 

Zgrada Vijeća ministara BiH (trening soba 402, 4 sprat),

Trg Bosne i Hercegovine 3,

71000 Sarajevo

KOTIZACIJA I PRIJAVA

Učešće na meetup-u je BESPLATNO.

Obavezna je registracija prisustva na linku Prijava.

 

 

Jasmin Heljić

Jasmin je inžinjer za razvoj softvera u JP Elektroprivreda BiH d.d. – Sarajevo sa višegodišnjim iskustvom u in-house razvoju. Tokom školovanja na Elektrotehničkom i Ekonomskom fakultetu Sarajevo fokusirao se na agilni pristup što je primjenjivao i tokom razvoja softverskih rješenja u JP EP BiH stekavši detaljan uvid u prednosti i mane in-house razvoja u korporaciji i preprekama koje stoje na putu uvođenja agilne filozofije. Jasmin je učesnik mnogih IT konferencija. Njegovi članci na LinkedIn profilu o fenomenima radne sredine, razvoju softvera i personalnom razvoju su rado čitano štivo među profesionalcima.

On je certificirani Oracle PL/SQL developer i Disciplined Agilist – Yellow Belt.

 

Omer Gegić

Omer je dugogodišjni uposlenik JP Elektroprivreda BiH d.d. – Sarajevo na radnom mjestu - Stručni saradnik za razvoj i održavanje poslovnih aplikacija. Obavljao je razne poslove vezane za razvoj softvera sa fokusom na in-house razvoj. S obzirom da se radi o firmi kojoj core biznis nije razvoj softvera i gdje nema jasno razrađenih pozicija u razvoju softvera, obavljao je sve uloge od analize, dizajna, razvoja, testiranja, implementacije te održavanja informacionih sistema. Također je sudjelovao na implementaciji većih ERP sistema. Omer je učesnik mnogih IT konferencija.

Certificirani je Oracle APEX i PL/SQL developer, te Disciplined Agilist – Yellow Belt.

 

Kemal Bajramović

Kemal je IT projekt menadžer zaposlen u Agenciji za državnu službu Bosne i Hercegovine kao šef Grupe za informacione tehnologije. Ima više od 12 godina iskustva u upješnom pokretanju projekata i razvoju informacionih sistema u javnoj upravi kao i izgradnji kapaciteta za e-Upravu i agilno upravljanje projektima i razvoj software-a. Uspješno je vodio brojne projekte finansirane od Evropske komisije, GIZ, USAID, AECID i drugih međunarodnih i lokalnih organizacija i institucija.

Kemal je također suosnivač udruženja Bosnia Agile, organizacije čiji je osnovni cilj promocija lean i agile principa i metoda upravljanja projektima i razvoja software-a. On je Bosnia Agile Scrum trener fokusiran na izgradnju kapaciteta i privatnog IT SME sektora kao i organizacija javnog sektora zainteresiranih za agilno upravljanje projektima i razvoj informacionih sistema.

Već 10 godina je aktivan kao predavač u akademskom svijetu kao i na stručnim seminarima i konferencijama. Predavač je na teme Agile/Scrum, e-Procurement, javne nabavke ICT rješenja i e-Government.

On je Certified ScrumMaster® (CSM), Certified Scrum Product Owner® (CSPO), Professional Scrum Product Owner™ (PSPO), Agile Project Management® (AgilePM) certificiran i Management of Value® (MoV) certificiran.


Naredni događaji

Prethodni događaji

Naše usluge

Kontaktirajte nas

Bosnia Agile
Milana Preloga 12, Sarajevo 71000
Bosna i Hercegovina

Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
www.agile.ba