Konferencija: UPOZNAVANJE SA POTENCIJALIMA INTERNET OF THINGS

From Avgust 20, 2015 19:00 until Avgust 20, 2015 22:30
+387 61 869-242; +387 61 218-405; +387 61 817-548;
Hits: 4976

Bosnia Agile u saradnji sa Cisco Systems, Microsoft, IBM, i HUB-om387 vam daje uvid u potencijale Internet of Things-a.

Internet of Things (IoT) više nije neka nepoznanica. Ovo je ključna inovacija koja „hrani“ moderne kompanije. IoT sistemi povezuju tradicionalne proizvode sa širim eko-sistemom i otključavaju nove inovativne tokove. Pametne i povoljne „Things“ stvaraju prilike za nove poslovne razvoje koje je bilo nemoguće zamisliti do prije nekoliko godina. Iznad svega, postoje dramatične promjene u novim poslovnim modelima koje formiraju povezani svijet. Brojke ne lažu. Prema Gartneru, približno 3.9 milijardi povezanih stvari su bile u upotrebi u 2014-stoj i očekuje se da će ta brojka narasti do 25 milijardi do 2020. 75% kompanija istražuju ili koriste IoT u poslovima na neki od načina bilo (unutrašnji/vanjski), a tu je i godišnji rast od 36% u procesiranju, senzorima i komunikaciji uređaja koji se samo povećava iz godine u godinu. IoT je tu da ostane i on mijenja sve što znamo o modernim poslovnim aplikacijama.

Danas postoji 500 hiljada programera koji doprinose Internet of Things i očekuje se da će taj broj porasti na 4.5M do 2020.godine [link]. Skoro 29% kineskih programera trenutno razvija IoT softvere, a 41% planira da počne u sljedećih 12 mjeseci [Evans Data, 06/01/2014]. Nedavno je, Eclipse programersko istraživanje pokazalo da se 33% programera bavi IoT aplikacijama i da je preko 50% u procesu proučavanja i istraživanja [link].

 


 

Poslije predavanja pridružite nam se networking event uz zakusku i piće.

AGENDA

Od

Do

 

Vrijeme (min)

16:30

17:00

Registracija

30

17:00

17:05

Dobro došli na Bosnu Agile Internet of Things Event

5

17:05

17:35

Jeste li spremni za IoT promjene?: Ana Seliškar

Digitalizacija vrši redefiniranje industrije. Svaki posao, grad i država će postati digitalni. Trendovi pokazuju da će do 2020. godine 50 milijardi uređaja biti povezano. Ovaj rast IoT-a zahtijeva izračunavanje i skladištenje na krajnjim uređajima zbog više razloga – smanjenje podataka, otpornost, latencija i razmjera. Svi oni mogu se riješiti „fog proračunavanjem, jedinstveno omogućenim od strane Cisco-a, kao jednog od šest stubova Cisco IoT sistema koji pruža tehnologije i softver koje je potrebno rasporediti, ubrzati, i unaprijediti u eri IoT-a.

30

17:35

18:05

IoT uređaji sa Windows 10 i Azure IoT Suite: Admir Tuzović

Sve više i više, uviđamo da Internet of Things (IoT) postaje sastavni dio poslovne mreže, da pomaže objedinjavanju vrijednost organizacija, podataka i procesa sa ljudima i poslovnim sistemima. Danas, ovaj presjek omogućava poduzećima da otkriju nove mogućnosti, stvore nove poslovne modele i preobraze svoje poslovanje – od liftova, akceleratora čestica, do mašina za pranje rublja – kako bi postale istinske digitalne kompanije.

Microsoftova vizija je da pomogne firmama u eri IoT-a, pružajući otvorene, skalabilne platforme i usluge koje svaka kompanija, da li startup ili neka od najvećih svjetskih poduzeća, može da koristi kako bi stvorila nove vrijednosti. Uložili smo velike investicije u Windows 10 IoT operativni sistem za uređaje, i jednako za Azure IoT Suite, te zajedno donosimo razne Azure usluge kako bi pomogli našim klijentima da ubrzaju svoju transformaciju u digitalnu kompaniju.

Azure IoT Suite je integrisana ponuda koja iskorištava sve bitne Azur mogućnosti za povezivanje uređaja i druge imovine (i.e.“stvari“), zabilježi raznolike i obimne podatke koje  proizvodi, spoji i uskladi protok tih podataka, zatim  upravlja, analizira i da ih predstavi kao korisne informacije ljudima kojima su potrebni u cilju donošenja bolje odluke kao i inteligentno automatiziranje poslova. Ova ponuda, koja je prilagođena da zadovolji jedinstvene potrebe organizacija, će također obezbijediti gotove aplikacije za ubrzano raspoređivanje zajedničkih scenarija koje primjećujemo kod mnogih industrija, kao što je daljinsko nadgledanje, upravljanje imovinom, “predictive” održavanje, pružajući mogućnost za rast i srazmjerno skaliranje rješenja za milione „stvari“.

30

18:05

18:20

Break and Networking

15

18:20

18:45

Internet of Things Workbench: Fariz Saračević

Internet of Things predviđa nove mogućnosti za poboljšanje korisničkog iskustva i nudi nove usluge. Ova sesija će podijeliti detalje o novom Rapid Application Development (RAD) usluzi koju nudi IBM, nazvana IBM Internet of Things Workbench. To je vizuelna aplikacija, ponuđena kao IBM Bluemix usluga koja omogućava inžinjerima da dizajniraju cjelokupnu arhitekturu i međudjelovanje između različitih IoT subjekata kao što su uređaji, cloud aplikacije i usluge, mobilni klijenti i sistemi za upravljanje imovinom. IoT Workbench sažima detalje poruka i stvara kod kostura za cloud aplikacije kao i za simulirajuće uređaje.

Cloud aplikacije automatski su razmještene u cloud okruženju i koriste IBM IoT platformu za sigurno povezivanje i potencijalno spajanje drugih usluga kao što su mašine za praćenje stanja i geo praćenje. Ova usluga je jedinstvena za razliku od drugih IoT ponuda u smislu da se radije fokusira na djelokrug dizajna nego što bi bila operativna usluga, dok je s druge strane usmjeren na radno okruženje za razliku od generičkih dizajn alata koji se moraju prilagoditi za posebne oblasti.

25

1845

19:10

DPA – vrata između IoT mreža i Interneta: Nedžib Bukalo

Ova prezentacija će predstaviti na koji način (DPA) sistem za obradu podataka i arhiviranje na licu mjesta može biti iskorišten za prikupljanje, arhiviranje i prosljeđivanje IoT podataka prema cloud IoT rješenjima.

25

19:10

19:35

Novi Razvoji iz Nest71 IoT-a: Ceco Gaković

Ova prezentacija će predstaviti nekoliko zanimljivih IoT unapređenja od strane Nest71-a.

25

19:35

20:30

Networking Event

60

 PREDAVAČI

Ana Seliškar je Smart City konsultant sa Cisco Systems-a. Prije nego što se pridružila Cisco Systems, Ana Seliškar je predvodila raznolika IT odjelenja u različitim industrijama. Posljednji položaj na kojem je bila je CIO grada Ljubljana. Pridružila se gradskoj administraciji zbog ambicioznog programa gradonačelnika Jankovića i promjena koje je donio. Tokom njezinog rada u gradskoj administraciji upravljala je najvećim privatnim ICT projektom javnog partnerstva u Sloveniji. Prije toga bila je CIO najvećeg slovenskog dnevnog lista Delo, gdje je reorganizovala IT odjelenja kako bi se omogućila neprekidna podrška proizvodnog procesa. Ana Seliškar je diplomirala na Računarskim i informatičkim naukama Univerziteta u Ljubljani.

Admir Tuzović radi kao Tehnički Evanđelista u Microsoft-u Bosne i Hercegovine, gdje održava bliske odnose sa programerima, zajednicama, početnicima, studentima i industrijskim partnerima. Admir ima preko 20 godina radnog iskustva kao programer, dok je  prethodno radio kao arhitekta za .NET platformu, upravljajući istovremeno mnogobrojnim proizvodnim timovima. Njegova ekspertiza uključuje obimno znanje o Microsoft proizvodima i uslugama, polazeći od ALM alata, ASP.NET framework-a, SQL Server, itd. do stvaranja domaćih cloud aplikacija na Microsoft Azure Platform-i kao i mobilnih aplikacija na Universal Windows Platform-u. Admir je aktivni Microsoft Certificirani Profesionalni Developer (MCPD).

Fariz Saračević je član IBM Internet of Things Product Managment i Design team-a, odgovoran za IBM IoT Continous Engineering on Cloud. Usko sarađuje sa drugim IBM liderima kako bi definisali i primjenili IBM IoT viziju. Prethodno ovoj ulozi, Fariz je bio odgovoran za IBM Cloud Managed Services, IBM Rational solution forAgile ALM, JazzHub scenario dizajn, IBM Rational solution for Collaborative Lifecycle Management (CLM), također je bio dio Automated Software Quality Product Managment team-a odgovoran za automatizovana funkcionalna rješenja. Fariz je ko-autor knjige „Software Test Engineering with IBM Rational Functional Tester: The Definitive Resource“ i pisac je i koscenarista brojnih članaka. On je Agile misaoni lider i osnivač Bosnia Agile i Agile Middle East asocijacija. Fariz je izlagač na mnogobrojnim svjetskim konferencijama na temu Agile-a. Posjeduje Master Information Technology diplomu sa Virginia Tech.

Nedžib Bukalo je odgovoran za Business Development u DPA Systems – kompaniji za razvoj softvera, osnovane u Sarajevu koja većinom djeluje u zapadnoj Europi. Gdin. Bukalo je svoju karijeru počeo uporedo sa studijom, kao tehnički pomoćnik u lokalnoj IT kompaniji u Sarajevu. Kroz svoj profesionalni angažman u 2007.godini gdin. Bukalo započinje međunarodni poduzetnički poduhvat koji je doveo do osnivanja DDC Central Europe-a, smjelog i zajedničkog poduhvata sa grupom kompanija iz Ujedinjenog Kraljevstva i Holandije – DDC Group. DDC Central Europe je vremenom postala međunarodna Business Process Outsourcing (BPO) stručna kompanija, gdje je gdin. Bukalo četiri godine obnašao funkciju direktora. U 2011.godini seli u DPA Systems, tragajući za novim izazovima kao ekspert za BPO rješenja i obradu podataka i arhiviranje. Pored IT, biografija gdin.-a Bukala obuhvata raznovrsne aktivnosti u NGO sektoru. Gdin. Bukalo posjeduje B.S. Računarstva i informatike sa Elektrotehničkoga fakulteta  - Univerziteta u Sarajevu.

Ceco Gaković je vodeći savjetnik za Nest71. U prošlosti, Ceco je na portalima i kolaborativnim okruženjima upućivao i savjetovao klijente kao što su Yahoo, HP, AT&T, Microsoft, AMD, Cisco i Intel, te je konstruisao automatizovani touch-screen i medijske sisteme za velike brodove, uključujući cyber jahtu Jim Clarka, Hyperion. Imao je presudnu ulogu u evangeliziranju startup industrije u Europi time što je organizirao i konsultirao na većim startup događajima kao i doprinosu u široj uspostavi akceleratorskih programa.

 

 

DATUM I LOKACIJA

20. aug. 2015 od 17:00 - 20:30

Academy387 (Zgrada Bosmal - Toranj 1)
Milana Preloga 12
71000 Sarajevo

KOTIZACIJA - Učešće na ovom događaju-u je BESPLATNO..

Broj mjesta je ograničen. Prijavite se ukoliko želite da osigurate svoje mjesto.

 

 

Prethodni događaji

Naše usluge

Kontaktirajte nas

Bosnia Agile
Milana Preloga 12, Sarajevo 71000
Bosna i Hercegovina

Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
www.agile.ba